Krajowy Plan Odbudowy

TOMREST Tomasz Wąsiak realizuje przedsięwzięcie rozszerzenie działalności Restauracji Radiowa w Opolu (woj. opolskie) związane z wprowadzeniem nowych usług dla klientów. – REGION 4.
Przedmiotem przedsięwzięcia MŚP jest rozszerzenie działalności restauracyjnej Wnioskodawcy i obejmuje ono następujący zakres:
– zwiększenie powierzchni komercyjnej o dodatkowe 45 m2 na zewnątrz lokalu w celu możliwości przyjęcia większej ilości gości oraz możliwości organizacji imprez plenerowych;
– wprowadzenie nowych produktów w karcie menu- dania z grilla zewnętrznego, dania sous vide, własne makarony;
– wprowadzenie nowej usługi – sprzedaż posiłków pakowanych na wynos.
Realizacja przedsięwzięcia będzie możliwa dzięki inwestycjom w bazę usługową obejmującą (komponent inwestycyjny):
– roboty budowalne (montaż pergoli zewnętrznej w celu utworzenia przestrzeni do organizacji imprez plenerowych)
– zakup nowych środków trwałych (stoły i krzesła ogrodowe, oświetlenie solarne, profesjonalny grill z osprzętem i stołem grillowym, frytownica elektryczna, krajalnica do mięs, wyposażenie kuchni – sztućce i talerze do steków, cyrkulator zanurzeniowy sous vide, pakowarka próżniowa, urządzenie do gotowania makaronów z zestawem koszy, zgrzewarka wraz z matrycami, zamrażarka, lampy solarne).
Ponadto, planowane jest:
-podniesienie kwalifikacji pracownika w zakresie uwzględniania efektów środowiskowych 
w zarządzaniu (komponent szkoleniowy);
– usługi rozwojowe (doradcze) w celu profesjonalnej identyfikacji kluczowych obszarów rozszerzonej działalności przedsiębiorstwa (komponent doradczy).
Przedsięwzięcie obejmuje działania w zakresie „zielonej transformacji” – pakowanie próżniowe produktów związanych z wprowadzeniem nowych usług jako zrównoważona metoda produkcji 
i dystrybucji żywności; zakup lamp solarnych do oświetlenia nowopowstałej powierzchni.
Powyższe działania mają na celu wzmocnienie odporności przedsiębiorstwa na sytuacje kryzysowe, powodujące istotną zmianę dla warunków prowadzenia działalności gospodarczej, odbudowanie stanu sprzed kryzysu wywołanego COVID-19 a także zwiększenie jego produktywności poprzez nowe produkty i usługi oraz wiedzochłonność.
Wprowadzone usługi pozwolą na pozyskanie szerszej grupy odbiorców, zastosowane rozwiązania ograniczą kosztochłonność działalności, co wpłynie na ugruntowanie pozycji Wnioskodawcy na rynku branży HORECA.

Dofinansowanie z UE:
238 098,72 zł